De NBvH behartigt de belangen van duizenden hobbydierhouders van landbouwhuisdieren.

Doel is te komen tot passende regels en kosten op vele terreinen, bijvoorbeeld registratie, oormerken, dierziektebestrijding, schuilgelegenheid.

Eerder berichtten we dat er geen geschikte vaccins zijn geregistreerd tegen vogelgriep. Toch zijn er bedrijven die ver zijn met de ontwikkeling van nieuwe vaccins. Deze bedrijven gaan daar pas werk van maken als de commerciële houderij deze wil toepassen. De Europese Commissie moet toestemming geven voor preventieve vaccinatie. Welk land zet de eerste stap? Het lijkt erop dat Frankrijk nu ook interesse toont. Dat komt Nederland goed uit. We zulen proberen om met de Europese hobbydierorganisaties aan te dringen op toestemming van Brussel.

Dit jaar is de vogelgriep vroeg begonnen, al in november en is nog steeds niet weg onder wilde vogels. Het risico is dat het helemaal niet meer weg gaat bij de wilde vogels. .De migrerende vogels zijn weg dus het virus is nog aanwezig bij onze inheemse vogels. Die broeden nu en hebben vaak al jongen. Er komt dus een gevoelige generatie aan en bij ganzen en eenden begint straks al weer de rui. De volwassen dieren worden dan ook gevoeliger. Dit betekent dat er incidenteel besmettingen zullen blijven bij commerciële houders en hobbyhouders. Bovendien wordt daardoor de ophokplicht en afschermplicht niet beëindigd.

Met de interesse vanuit Frankrijk voor preventieve vaccinatie is er ook kans op een vaccin dat voor eenden geschikt is. Dat zou de watervogelhouders goed uitkomen om hun bijzondere collecties te kunnen beschermen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

WORDT LID OF DONATEUR

Doe iets voor onze dieren. Werk mee aan een beter beleid. Wordt lid of donateur van de NBvH.

Aanmelden

Levende Have

Het Landelijk Kennisnetwerk Levende Have is een internetgemeenschap van houders van boerderijdieren.
levendehave.nl

Nieuwsbrief