Weer hoog-pathogeen vogelpest H5N6 in Nederland, en weer begint het in Biddinghuizen op hetzelfde eendenbedrijf als vorig jaar. Dat onder wilde vogels weer vogelpest optreedt hoeft ons niet te verbazen. We hebben al eerder geconstateerd dat het risico in de wintermaanden waarschijnlijk nooit meer weggaat. Ook een dierenpark in Biddinghuizen, vlakbij het eendenbedrijf is besmet geraakt. Voor hobbyhouders is het weer afschermen geblazen, vooral risico's in de waterrijke gebieden. Voor de watervogels geldt daarbij wel dat dierenwelzijn niet in gedrang mag komen. Ook geldt er weer een tentoonstellingsverbod. Vorig jaar raakten vogels bij zo´n 5 hobbyhouders besmet. Zie ook Levende Have , Bioveterinary Research en  het Ministerie van LNV voor het laatste nieuws.

Vermoed je dat je vogels vogelgriep dan ben je verplicht dit te melden via 045-5463188. Dit is het geval als in rap tempo je dieren ziek worden en sterven.

Discussie

De vraag is wat de toekomst moet worden voor de hobbyhouders. Zou afschermen niet op vrijwillige basis moeten? Wie zijn dieren wil beschermen moet dat vooral doen. Maar een verplichting is zinvol als het bijdraagt aan preventie van verspreiding vogelpest en risico voor de volksgezondheid. De laatste varianten van vogelgriep waren voor de mens niet zeer besmettelijk, dus daar bestond weinig risico. De huidige variant van H5N6 laat zien dat het niet verwant is aan de H5N6-stam die in Azie circuleert en waarvan ook mensen ziek kunnen worden. Met de grote aantallen besmette wilde watervogels vorig jaar is het de vraag wat afschermen van vogels bij hobbydierhouders bijdraagt aan het voorkomen van verspreiding van de vogelgriep. 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends

Reacties mogelijk gemaakt door CComment