Klassieke Varkenspest (KVP)en Afrikaanse Varkenspest zijn beiden besmettelijke dierziekten. Voor KVP bestaat een vaccin. Voor Afrikaanse varkenspest niet. Afrikaanse varkenspest is tot nu toe niet voorgekomen in Nederland, maar wel in België in 2018.

Wat is het probleem?

Als een besmettelijke dierziekte uitbreekt is Nederland verplicht (EU) om maatregelen te nemen. Welke maatregelen nodig zijn hangt af van het risico. Om Klassieke Varkenspest te bestrijden was vaccinatie vroeger niet toegestaan door de Europese Unie als bestrijdingsmethoden. In plaats daarvan werden dieren uit voorzorg gedood (geruimd). Zo werden er in 1997-1998 duizenden dieren gedood.

Ons standpunt

Maatregelen moeten passen bij het risico. Preventief doden van hobbydieren draagt niet bij aan de bestrijding van de dierziekte.

Wat hebben we bereikt?

Het dierziektebestrijdingsdraaiboek is in 2013 aangepast.

Het bevat de bestrijdingsaanpak van deze dierziekte. Hieruit blijkt dat de kern van de bestrijding wordt gevormd door: 72 uur algeheel vervoersverbod na verdenking/vastgestelde besmetting en preventief ruimen binnen 1 km rond het besmette bedrijf. Noodvaccinatie KVP: vaccineren voor het leven (d.w.z. gevaccineerde dieren worden niet geruimd). Er is in principe  een uitzondering voor hobbyhouder (minder dan 5 varkens) en voor zeldzame rassen. Het Bonte Bentheimer landvarken is erkend als zeldzaam Nederlands ras. Voor zeldzame soorten op de IUCN rode lijst zal een veterinaire/ en soortendeskundigencommissie oordelen over het wel of niet doden van het koppel dieren, afhankelijk van zeldzaamheid, veterinair risico en quarantainemogelijkheden.


Voorkom besmetting AVP of KVP

Waar moet je op letten om preventief doden te voorkomen? Lees het hier.

Wat moet nog?

Op dit moment lijkt alles goed geregeld. Bij een uitbraak houden we de vinger aan de pols.

Overleg

Bij uitbraak van KVP of Afrikaanse varkenspest nodigt het Ministerie van EZ ons uit voor het Technisch Uitvoeringsoverleg (TUO). Wij nemen in 2019 deel aan het overleg preventie Afrikaanse varkenspest.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedInShare with friends